groep 7/8

Dit is groep 8, de oudsten van de school. Een spannend jaar met Gips, de Route 8 eindtoets, schoolkamp en musical. Op maandag, dinsdag en soms op vrijdag is juf Nancy er.
Op woensdag, donderdag en vrijdag juf Nicole. 
 

trappen Snowworld lopen

Dinsdag 13 oktober zijn we samen met groep 8 van de andere locatie de trappen gaan lopen bij Snowworld. Dit om te oefenen voor de "sponsorloop" van 3 november. Hierbij willen we wat extra geld inzamelen voor het schoolkamp zodat we nog wat leuke extra activiteiten kunnen organiseren. We gingen samen op de fiets erna toe en hebben meteen even kennis kunnen maken met de kinderen van de andere locatie. Het was een goede training.
 

 


kinderboekenweek

We hebben als thema de tweede wereld gekozen. We keken uitzendingen van school tv beeldbank en hebben in het kader van onderzoekend leren zelf vragen opgesteld en antwoorden gezocht. Dit hebben we aan elkaar voorgelezen. Knap hoe veel kinderen al mooie zinnen maken, terwijl anderen niet eens meer eens kunnen lezen wat ze nu opgeschreven hadden. Nalezen is dus wel belangrijk merkten we. Als afsluiting speelden we in tweetallen enkele WO2 Kahootquizen, altijd leuk en leerzaam. Ook maakten we een druppel/vlek gedicht. uit een oud boek een bladzijde scheuren en wan de lossen woorden een gedicht maken. Best pittig.
 

nieuws van vorig jaar

voorleeswedstijd Schunck*

Quinn Fonk, de voorleeskampioen van onze school, mocht woensdag 5 februari meedoen aan de volgende ronde van de nationale voorleeswedstrijd. Er waren 9 deelnemers die helaas voor Quinn allemaal even goed lazen. Een hele klus voor de jury. Helaas zat Quinn niet bij de 2 uitgekozen finalisten. Maar het was wel een leuke ervaring ook voor de fans in de zaal.
 

 


GIPS 

Op 22 en 29 januari waren de mensen van GIPS bij ons te gast, Ze gaven een inkijkje in het leven als gehandicapte. Door allerlei opdrachten uit te voeren ervoeren de kinderen hoe het is om niet te kunnen zien, horen of lopen.
Het was zoals altijd erg leerzaam en de vooroordelen, als die er waren, verdwenen als sneeuw voor de zon.
 

Winterfeest

Dit jaar was het goede doel de egel opvang in Stein. We hadden mooie kaarsenhouders gekleid en een klets-pot gemaakt met leuke vragen om elkaar tijdens de feestdagen te stellen. Deze werden dan ook bijna allemaal verkocht. De meiden hadden nog oud speelgoed meegenomen om te verkopen of iets lekkers gebakken.


 

Sinterklaas


5 december was de goede sint bij ons op bezoek. We ontvingen hem in de hal en daarna gingen we naar de klas voor de surprise. Ongelofelijk hoe iedereen zijn best had gedaan. David en Niels mochten het klassencadeau (een schaakspel) in ontvangst nemen 's Middags mochten we speelgoed (ook op stroom) van thuis meenemen omdat we de verjaardag van juf Nicole vierden.
 


 

Rondleiding op de röntgenafdeling

Op 26 september staakte het ziekenhuispersoneel. Een mooie kans om eens een kijkje te nemen op de röntgenafdeling waar de moeder van Felicia werkt. We werden in 4 groepen verdeeld en leerden en bekeken het verschil tussen MRI scan en een CT scan. Bij de MRI wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld. Zelf een schuifspeltje in je broekzak trok richting het apparaat. We maakten röntgenfoto's van een meegebrachte knuffel waar een ijzeren voorwerp in gestopt werd. Het was erg leerzaam.
 


Op bezoek in de bibliotheek

 
Tijdens de Kinderboekenweek brachten we een bezoek aan de bibliotheek in Heerlen. er was een leuk programma over het boek van Manon Berns over de ondergrondse Rembrandt. Er was een kleine uitleg en daarna een interactief circuit met leuke opdrachten.
 

nieuws van vorig schooljaar

Veteraan in de klas

Donderdag 6 juni was het 75 jaar geleden dat De Amerikanen en Engelsen bij Normandië aankwamen om ons te redden van Nazi-Duitsland. We hadden ons een tijdje geleden al opgegeven voor "veteraan in de klas" en dat viel toevallig samen vandaag. Meneer de bakker kwam vertellen over de tijd dat hij in Libanon gediend had. Via een PowerPoint presentatie kregen we een beeld van defensie, uitzending, missie, commandant, veiligheid, vrede, enz. Het was erg interessant en de kinderen luisterden aandachtig. Na afloop mocht iemand de commandant zijn. Hij kreeg de kleding aan en via een filmpje moesten binnen 3 seconde beslissingen worden genomen. Silas deed het prima en de rest moest volgen en het accepteren:)
 


Musical "Het dak eraf"

Het einde van het schooljaar komt in zicht en dat betekent dat groep 8 hard bezig is met oefenen voor de musical. Dit jaar brengen ze de musical "Het dak eraf" op de planken. Het verhaal gaat over het leren samenleven met mensen die anders zijn dan jijzelf. Een groep miljonairs moet namelijk een huis delen met een groep daklozen. Dit levert natuurlijk vele hilarische scènes op met verschillende overdreven typetjes en spetterende liedjes. Dus hopelijk zien we alle ouders/verzorgers en familieleden op 1 juli in de theaterhal van de Tovercirkel tijdens de musical "Het dak eraf" (met medewerking van www.feestwinkelxl.nl).


koningsspelen

Het was helaas steenkoud tijdens de koningsspelen dit jaar. Handschoenen en een sjaal waren niet overbodig. Gelukkig kregen we het bij sommige spellen een beetje warm. De kinderen van groep 4/5 leerde groep 8 de pasjes van het dansje van 2019.
 

Bezoek Brandweer


Vrijdag 22 februari zijn we met de klas op bezoek geweest bij de brandweer. gelukkig was het lekker weer en zijn we gelopen. Na een PowerPointpresentatie van ruim een uur kregen we een rondleiding. We bekeken de spuitwagen en mochten er even in zitten. Daarna bekeken we de test-ruimte en wasafdeling. Helaas was er geen tijd om de slaapkamers en sportruimte te bekijken. (net het leukste volgens sommigen)
Het was een leuk en leerzaam bezoek.
 
 

Winterfeest


Groep 8 sloot de optredens van het winterfeest dit jaar af met een lied van Gerard Joling en Jan Smit. Het thema was vriendschap en daar paste het lied "Echte vrienden"prima bij. Het had wel wat zo samen op het podium.

juf Nancy met de baby op bezoek


Hè hè …...eindelijk krijgen we dan de kleine meid van juf Nancy te zien. We hadden de eerste schoolweek al wat geknutseld. Een roze racket met de tekst "We love you to the moon and bacK". We werden getrakteerd op beschuit met muisjes. Sommige kinderen mochten de kleine Sam eventjes vasthouden. Ook maakten we kennis met Rob, de man van juf Nancy. Over 5 weken is het zwangerschapsverlof alweer voorbij.
 


Bezoek AZC


Donderdag 18 september brachten we een bezoek aan het AZC (Asiel Zoekers Centrum) in Heerlen. Dit in het kader van het geschiedenishoofdstuk over vluchtelingen en immigratie en emigratie. We kregen een heldere uitleg tijdens de rondleiding. We mochten een kijkje nemen in de woning van mensen die die dag gehoord hadden dat ze mochten blijven en hun spullen gepakt hadden. We keken in de gezamenlijke keuken, de recreatieruimte en de ruimte waar ze Nederlandse les krijgen en leren wat de gewoonten in ons land zijn. We hadden een pot drop als attentie meegenomen. Het was erg interessant en goed om eens te zien. Ouders bedankt voor het rijden en de begeleiding.
 

 
 
    

 

Bezoek Continium Kerkrade

Groep 7/8 bezocht donderdag 19 april het Continium. We zijn bezig met ontdekkend en onderzoekend leren en dit paste bij het thema "energie". Gelukkig waren er net genoeg ouders bereid om ons te brengen en te halen. We begonnen met het maken van een "Bibberbot" in het Science Lab. Daarna bezochten we "World of Bricks" waar je ongegeneerd met de lego kon spelen en andere activiteiten kon uitvoeren. Na de pauze mochten we nog een uur vrij rondlopen in de Explore Zone, Hall of Fame en het Time Warp Theater. Het was een leerzame en gezellige dag al vonden sommigen het ritje in de auto het leukst ;)
 
   


Prins Kris van groep 7/8

Dit jaar was wel een heel speciaal jaar voor Kris uit onze groep. Hij was jeugdprins van de carnavalsvereniging de Eekheuëre van het Eikenderveld. Silas was zijn adjudant. Hij bracht een bezoek aan de klas en had voor enkele leerkrachten een orde en voor de rest van de klas een snoepzakje. 
 
    
 
Speculaas bakken

Tijdens de knutsel les hebben we deze week speculaaspoppen gemaakt. We waren 's ochtends al begonnen met de voorbereidingen. Opzoeken van een recept op internet en daarna in groepjes van 4 zelf het deeg maken. Twee kinderen van groep 8 begeleiden steeds een groepje van groep 7. Niet voordoen maar coachen. 's Middags gingen we aan de slag. De kleine oventjes waren toch niet zo veilig dus was het lang wachten op een plekje in de grote oven. Gelukkig hebben we de dag erna nog alles kunnen afbakken met nog wat tips van juf Hanny. De eerste lading was zwart omdat de leesbril van de juf stuk was en ze het verschil tussen boven en onderwarmte en alleen bovenwarmte niet goed had gezien. Op internet stond 190 graden maar dat ging te hard. Daarna ging het op 160 graden prima.
 
 

Eerste prijs daily mile

Kinderen van groep 7/8 hebben de eerste prijs gewonnen met de "daily mile". Hierbij noteerden ze iedere dag hoeveel ze bewegen op school en thuis. We wonnen een joekel van een groentemand met sapjes, komkommers, paprika's tomaatjes en radijsjes. Dat was een welkome toevoeging aan de lunch. Alleen de radijsjes belandden in de personeelskamer. We worden ook nog een keer bij Roda uitgenodigd om naar een wedstrijd te komen kijken en voor een speciaal dagprogramma. Met dank aan Suzan die ons hierbij weer eens prima geholpen heeft om de kinderen te motiveren om een leuk stukje te schrijven over de ervaringen.
Nog even een vitamine stoot voor de aankomende feestdagen.
 
 
 

GIPS groep 8

Ieder jaar bezoeken de mensen van GIPS (Gehandicapten informatie Project Scholen) onze school. De kinderen van groep 8 gaan in kleine groepjes praten met de mensen en ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten, of blind te zijn. Ook spasme en andere beperkingen werden uitgelegd en kinderen mogen vragen stellen. Het waren twee leerzame en gezellige woensdagen.